JOM TENGOK APA ADA DI NUFFNANG....

KENANGAN DI EIDULFITR 1431H

KENANGAN DI EIDULFITR 1431H

Wednesday, February 10, 2010

MENUKAR KERAJAAN DILUAR SIDANG DUN

ASSALAMUALAIKUM.. SELAMAT SEJAHTERA... DI SINI DISIARKAN PANDANGAN SEORANG SAHABAT SAYA BERKENAAN KEPUTUSAN MAHKAMAH MENGSIYTIHAR DATO ZAMBRY MB YANG SAH...

SEPERTI DIJANGKA, KEMENANGAN BERGAYA BN PERAK UNTUK KEKAL DATO ZAMBRY SEBAGAI MB PERAK YANG SAH MENGSAHKAN, BAHKAN BERHARAP BOLEH DIGUNAPAKAI DALAM SEMUA URUSAN PERTUKARAN KERAJAAN SAMADA DIPERINGKAT NEGERI MAHU PUN PUSAT DENGAN HANYA MEMAKLUMKAN KEPADA AGUNG/RAJA/SULTAN/TYT, TANPA MELALUI UNDI DAN USUL TIDAK PERCAYA DI DALAM DEWAN UNDANGAN NEGERI, MAHUPUN DEWAN RAKYAT.

NAMUN, KEMUSYKILAN AKAN BERLAKU...ADAKAH IA HANYA AKAN BERLAKU JIKA BN BERJAYA MENDAPAT AHLI PARLIMEN LOMPAT DARI PAKATAN RAKYAT, TETAPI TIDAK TERPAKAI JIKA ADA AHLI PARLIMEN LOMPAT DARI BN KE PAKATAN RAKYAT?

PROJEK 16 SEPTEMBER DATO SERI ANWAR MASIH BOLEH DITERUSKAN DAN JIKA RAMAI AHLI PARLIMEN BN MENYERTAI PR MELEBIHI MAJORITI BN SATU KETIKA NANTI, MAKA SPEAKER DEWAN RAKYAT, DATO PANDIKAR AMIN HJ MULIA BOLEHLAH DIKETEPIKAN. [PEMIMPIN PAKATAN RAKYAT BOLEH TERUS MEMOHON PERTUKARAN KERAJAAN KE HADAPAN SERI PADUKA BAGINDA YANG DIPERTUAN AGUNG UNTUK MEMBENTUK KERAJAAN. KETIKA ITU, PR BOLEH MELANTIK SPEAKER DAN TIMBALAN SPEAKER YANG BARU DENGAN MEMINTA POLIS MENYERET DATO PANDIKAR AMIN JIKA BELIAU BERDEGIL. USUL DALAM DEWAN BOLEH DILANGSUNGKAN DENGAN MENGHALANG AHLI-AHLI PARLIMEN BN MEMASUKI DEWAN KERANA DIKHUATIRI BERTINDAK GANAS, DAN DIBENARKAN MASUK SETELAH USUL DIBENTANGKAN, CUMA MELENGKAP UNTUK UNDIAN SAHAJA.

MUNGKIN DAPAT DIBAYANGKAN DATO SERI NAJIB DAN AP BN MEMBUAT SIDANG DI BAWAH POKOK, BERDEMONSTRASI (BERUK DIJALANAN, BAK KATA YB KHAIRY JAMALUDIN).

RAKYAT PERAK DAN PAKATAN RAKYAT BOLEH JUGA BERSYUKUR KERANA PROJEK MEMUJUK AP BN UTK BERSAMA PAKATAN RAKYAT BOLEH DITERUSKAN DAN RAKYAT AKAN MENILAI ADAKAH MAHKAMAH BOLEH MENGGUNAKAN KEPUTUSAN YANG SAMA JIKA BERLAKU TERHADAP BN. KEPUTUSAN INI TERPAHAT BUKAN SAJA DALAM SEJARAH KEHAKIMAN NEGARA, BAHKAN PAKATAN RAKYAT KHUSUSNYA DAN DIJADIKAN RUJUKAN DI KEMUDIAN HARI. JUGA SEPERTI RENDAHNYA KUASA SPEAKER DUN KEDAH APABILA ADUN KOTA SIPUTEH YANG PONTENG BOLEH DINAFIKAN MAHKAMAH, BAHKAN SPR SENDIRI YANG MEMBAWANYA KE MAHKAMAH, BUKAN BN. MAKA RAKYAT BERTANYA, SPR BEBAS ATAU TIDAK? ADAKAH SELEPAS INI JIKA ADUN PR YG PONTENG DI NEGERI YANG DIPERINTAH BN BOLEH MENDAPAT PEMBELAAN YANG SAMA DARI SPR??? RAKYAT BERTANYA???

No comments:

Post a Comment